18.02.2024

CPR – At The Edge

De Amerikaanse singer/songwriter David Crosby (1941-2023) stond zijn eerste zoon, die geboren werd in 1962, af bij zijn geboorte. En James Raymond groeide op bij zijn adoptieouders en ontwikkelde zich uiteindelijk tot een uitstekend muzikant. Zo werkte hij met Chaka Khan en de vocale groep Take 6. Pas op zijn 30e kwam hij er achter dat Crosby zijn biologische vader was. In 1994 was hun eerste ontmoeting, net voordat Crosby vader op het randje van de dood een levertransplantatie onderging. Nadat hij die operatie overleeft had bleven ze contact houden, werden ze vrienden en gingen ze samen muziek maken, wat leidde tot de groep CPR (Crosby, Pevar & Raymond) in 1997.

Hier spelen ze het prachtige At The Edge, dat gaat over de “wake up calls”, die Crosby regelmatig in zijn leven heeft gehad als gevolg van zijn verslavingen aan drank & drugs. Hij kwam er uiteindelijk achter wat er echt toe doet in het leven. CPR speelt het nummer hier in de 2 Meter Sessies in 1998.

At The Edge
Our grasp is so fragile,
the thread is so thin.
I wonder each day,
if I’m blowing away.

I know that I’m lucky.
I wouldn’t be here at all.
If somebody’s hand
hadn’t been where I stand.
At the edge of a very great fall.

And like a lighthouse before you,
at the edge of the sea.
The woman whose grip
holds when you slip.
But the darkness won’t get you,
your family won’t go.
They will make your heart light,
to where you know what is right.
And you go where you know
you should go.

And it’s life and it’s dying.
It’s beginnings and end.
It’s what did you do,
with the life they gave you?
It’s were you that honest,
and did you make amends,
to all the ones under your guns.
How have you treated your friends?

Tags:   -  
04.02.2024

Mylene d’Anjou – Meisje loos in Rotterdam

Een heel mooi lied vind ik Meisje loos in Rotterdam, dat hier uitstekend gezongen wordt door zangeres & actrice Mylene d’Anjou tijdens een optreden in het tv-programma Herberg de Leeuw in 2002. Dat was op de avond na de moord op Pim Fortuyn, die als Rotterdammer werd beschouwd omdat hij daar woonde. Hierdoor krijgt het nummer een extra emotionele lading.

Het lied werd geschreven door d’Anjou samen met Jeroen Zijlstra, op muziek van Wim Boor. Het komt van haar album Stuk uit 2001.

Meisje loos in Rotterdam
Hier staat een vrouw die varen wil,
maar bang is voor de zee.
Een kind dat zeemansliedjes zingt,
maar niemand zingt ‘r mee.
Ik heb dat eenzame matroos gevoel
van jongs af aan gehad.
‘t Meisje dat verdwaald is
in d’r eigen stad.

Ik hou van Rotterdam
dat niet van mij is.
Ik zing van Rotterdam
dat toch dichtbij is.
Al blijft die stad
ook eeuwig van een ander.
Al is ‘t zo
dat ik dat nooit verander.

Ik zing van Rotterdam
dat niet van mij is.
Ik hou van Rotterdam
dat toch dichtbij is.
Jouw skyline is de limit,
Rotterdam je maakt me blij.
Ik druk je aan m’n boezem,
ook al ben je niet van mij.

Hier staat een vrouw
die heimwee heeft.
Daar ben ik mee geboren.
Een kind dat al haar speelgoed geeft
om ergens bij te horen.
Ik heb dat eenzame matroos gevoel
van jongs af aan gehad.
‘t Meisje dat verdwaald is
in de havenstad.

Ik hou van Rotterdam
dat niet van mij is.
Ik zing van Rotterdam
dat toch dichtbij is.
Al blijft die stad
ook eeuwig van een ander.
Al is ‘t zo
dat ik dat nooit verander.

Ik zing van Rotterdam
dat niet van mij is.
Ik hou van Rotterdam
dat toch dichtbij is.
Jouw skyline is de limit,
Rotterdam je maakt me blij.
Ik druk je aan m’n boezem,
ook al ben je niet van mij.

21.01.2024

Beste Songs van 2023

Dit is al weer het 350e bericht sinds ik met mijn blog begonnen ben in 2010. Net als 2022 was ook 2023 weer een uitzonderlijk jaar voor me wat muziek betreft. Ook nu weer heb ik vanaf juni niet meer geluisterd & gezocht naar nieuwe nummers zoals gewoonlijk. In 2022 had ik in die periode nog geluisterd naar mijn oudere nummers, maar nu was het echt volledige radiostilte. Teveel andere dingen aan mijn hoofd. Voor het eerst heb ik dit jaar ook geen enkel radioprogramma gemaakt, maar ik heb nog wel iedere dag consequent een bericht geplaatst op mijn Facebookpagina en om de twee weken op mijn blog.

Hieronder vind je de mooiste nummers die ik in 2023 voor het eerst hoorde. Zoals gewoonlijk heb ik veel nummers ontdekt via recensies in de muziektijdschriften Platomania en Heaven, door mijn favoriete artiesten te volgen via YouTube en door tips van vrienden. Het allerbeste heb ik hier voor je geselecteerd. Veel ervan is al voorbij gekomen op mijn Facebookpagina en op deze blog. Ik heb ze weer ingedeeld naar land. Klik met je muis op de liederen die in het oranje te zien zijn, dan kun je ze bekijken & beluisteren. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk live-versies te vinden, maar dat is niet altijd gelukt en dan hoor je de plaat-versie.

België
Jasper SteverlinckA Different Corner (2018): uitstekende cover van dit ontroerende lied van George Michael door een onderschatte zanger met een dijk van een stem.

Canada
Matt Andersen Shoes (2023): Mooi liefdeslied van deze blues singer/songwriter.

Rufus WainwrightCigarettes And Chocolate Milk (2023): Met de jaren wordt hij steeds beter en hier covert hij zichzelf met hulp van zangeres Rachael Price van Lake Street Dive, het kamerensemble yMusic & het muzikale collectief Stories.

Engeland
Jon AllenCan’t Stop Now (2023)
Jon AllenOld Friend (2023): Uitstekende nummers van singer/songwriter die ik in 2017 ontdekte en toen tot mijn favorieten behoorde.
Peter GabrielPlaying For Time (2023): Mooi persoonlijk lied van zijn eerste album sinds 2011.

IJsland
LaufeyBewitched (2023): Een jonge singer/songwriter die verrast met jazzmuziek van de oude school.

Nederland
BertolfBefore The Storm (2023)
BertolfDon’t Look Up (2023)
BertolfMary (2023)
BertolfOnly Love (2023)
BertolfPatty Lane (2023): Bertolf heeft zijn grote droom gerealiseerd met zijn album Bluefinger, waarop hij samenspeelt met de top van de Amerikaanse bluegrassmuzikanten die hij hoog heeft zitten, zoals Jerry Douglas. En het resultaat mag er zijn.
Boudewijn de GrootBladzij na bladzij (van het album Mist van de Vreemde Kostgangers (2023)
Boudewijn de GrootPiazza di Chirico (2022): Twee prachtige nummers van de oude meester, die er gelukkig nog is, in tegenstelling tot veel van zijn maten.
Dennis van AarssenLiefs uit Londen (2021): Mooie versie van het BLØF lied uit 1997 door de winnaar van de Voice of Holland van 2019, die wat mij betreft wel vaker Nederlandstalig mag zingen.
Douwe Bob Clandestino (2023): Bijzondere cover van het lied van de Frans/Spaanse singer/songwriter Manu Chao uit 2000, door singer/songwriter die beter is dan mijn vaak denkt.
Duncan LaurenceAls geen ander (2023): Een zanger die ik niet hoog heb zitten en me compleet verraste door voor het eerst Nederlandstalig te zingen met deze cover van het lied van Meau & Bente.
Mylène d’AnjouMeisje loos in Rotterdam (2002): Prachtig lied dat ze schreef samen met Jeroen Zijlstra en hier bezield door haar wordt gezongen op de emotionele avond van de dood van Pim Fortuyn.
Paul de MunnikMaarten missen (2023): Mooi eerbetoon aan zijn goede vriend Maarten van Roozendaal (1962-2013) met wie hij samenspeelde. Het komt van het album AEDM van Acda & de Munnik.
Stef BosCirkels (2022)
Stef BosDoor de wind (2022)
Stef BosLaat me (2022): Nog een singer/songwriter die steeds beter wordt met de jaren en dat laat horen in twee covers en een eigen lied.
Trijntje OosterhuisEven leven (2023)
Trijntje Oosterhuis Lieske (2023): Mooie nummers van Henny Vrienten (1948-2022) gemaakt samen met diens zoon Xander & begeleid door het Residentie Orkest. Lieske gaat over de moeder van Vrienten en beschrijft ontroerend & liefdevol haar aftakeling als ze ouder wordt.

Noorwegen
Susanna Sundfor – Bedtime Story (2017)
Susanna Sundforblómi (2023): Bijzondere & emotionele muziek van voor mij nog onbekende singer/songwriter die in haar eigen land heel populair is.

Schotland
Karine Polwart & Kris DreverNorthern Sky (2023): Mooie cover van dit nummer van de Engelse singer/songwriter Nick Drake (1948-1974), met een verrassende rol van de trompet.

Spanje
Pablo AlboranInseparables (Pasos De Cero)(2014): Twee sterren in hun eigen land, met de Spaanse singer/songwriter in een lekker duet met de Franse singer/songwriter Zaz.

 

USA
Lady BlackbirdDid Somebody Make a Fool Out of You (2022): Een vervolg op haar plek van vorig jaar bij mijn favorieten, want het nummer komt namelijk van de Deluxe versie van haar succesvolle album Black Acid Soul uit 2021.
Lake Street DiveNick Of Time (2022): Prachtige cover van het lied van Bonnie Raitt uit 1989.
Lake Street Dive & Madison Cunningham – Neighbor Song (2023): Een weergaloos mooie cover van hun eigen nummer door de Amerikaanse band, gezongen samen met de rijzende ster Cunningham. Ik kreeg er kippenvel van.
Madison CunninghamLife According to Raechel (2022): Emotioneel lied dat gaat over de dood van haar geliefde grootmoeder, met prachtige begeleiding van strijkers.

Michael McDonaldCome, O Come Emmanuel / What Month Was Jesus Born (2005): Verrassend reggae-versie van dit welbekende kerstlied.
Natalie MerchantThe Feast Of Saint Valentine (2023): Haar stem raakt me weer in dit medelevende lied.
Robert EllisOn The Run (2023): Eindelijk is één van mijn favorieten van 2011 bijna weer terug op zijn oude niveau, na jarenlang op zoek te zijn geweest naar zijn eigen stijl.

Matt Andersen – Shoes
I’ve been leaving early,
you’ve been working late.
Without these pictures on the wall,
I might never see your face.
When I count my blessings,
you’re always number one.
From the sweetness of the moonlight,
and the warmth of the morning sun.

We drift by like ships out
on the ocean.
But one of these nights,
we’re going to find a moment
to ourselves.

I’ll mix you a drink,
you put on a song.
We’re dancing in the shoes
we’ve got on.

Let’s leave the dishes
til the morning.
Roll the rug against the wall.
In our little kitchen ballroom,
you’re the fairest of them all.
May this song last forever,
may the candles all burn down.
We’ll carry on like lovers,
on a night out on the town

The days roll by
and weeks keep on rolling.
But one of these nights,
we’re gonna find a moment
to ourselves.

We’ll stay up a little late,
it won’t take too long.
We’re dancing in the shoes
we’ve got on.

We’ll make do with what we’ve got.
For whatever come what may.
We’ve got each other,
nothing else matters anyway.

We drift by like ships
out on the ocean.
But one of these nights,
we’re gonna find a moment
to ourselves.

I’m at work and you’re still sleeping.
I left before the dawn.
We’re dancing in the shoes
we have on.
We’re dancing in the shoes
we’ve got on.
We are dancing in the shoes
we’ve got on.

Madison Cunningham – Life According To Raechel.
Once your girl, I’m always your girl.
When I’m here or when I’m there,
or on a plane headed somewhere.
You were staring down the cars,
hoping it would be one of ours.
Children and grandchildren writing you cards.
But how long were you waiting for me,
to make a left down your street?

It’s not if, darling, it’s when.
There’s always something left unsaid?
Were your eyes green, were they blue?
What was it that I forgot to ask you?

Busy hands, I’ll set ’em down.
To say I love you right out loud.
I’ll bet you’re making heaven laugh.
But it feels like tears
and memories, are all we have.

Once I knew it, I was always a know-it-all.
Too busy, too stressed out to take your call.
Thought I would always find you there,
sitting in your TV chair.
While time is in a bar
having a laugh somewhere.
The nurse said you were waiting for me.
To let go, to let it be.

It’s not if, darling, it’s when.
There’s always something left unsaid.
Were your eyes green, were they blue?
What was it that I forgot to ask you?

Busy hands, I’ll set ’em down.
To say I love you here and now.
Did God need a new lead in his band?
When this world and its people
are all we have.

Once your girl, I’m always your girl.

07.01.2024

The Real Group – It Becomes Her

Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk muziek kan zijn als je last hebt van angsten & depressieve gevoelens. De Zweedse componist, tekstschrijver & zanger Anders Edenroth schreef er een schitterend, maar ook complex lied over met It Becomes Her.

Hij zegt er zelf het volgende over: “A friend of mine asked me to write a song that described how music reduced her depression and anxiety. Others who suffered like her might be strengthened when listening to the song, she reasoned. I received an extensive mail where she explained how she felt when she was caught in despair and how music could liberate her. Maria’s words became a poem and a song.”

Het nummer wordt hier acapella gezongen door de Zweedse vocale groep The Real Group, die Edenroth mede oprichtte en waarin hij zong van 1984 tot 2021.

It Becomes Her
I know this girl, her name is Maria.
She really wears the most beautiful smile.
Could it be that glitter in her eyes?
I can’t say, but it becomes her.

A friend of mine for quite a few years now.
Maria’s messages keep coming in,
asking “How’s your family, your life?”
So concerned, and it becomes her.

Sharp against those heavy skies.
Barbwire in a black and white shot.
Like an image of perpetual pain,
that ties me down knot by knot.

Hard against my naked skin.
Barbwire on an infinite fence.
On the days when all my tears run dry,
I focus through a frozen lens.

You keep me warm for a little while.
You keep my flowers fresh with water.
You keep my eyes on a bird in flight.
Oh music, can I keep you forever?

Some days are good, she tells me, Maria
A job to do, perhaps meeting a friend.
Dares to post an Instagram smile,
almost true, still it becomes her.

Relieve my pain!
Maria keeps praying,
“Where’s hope and harmony,
where’s my relief?”
Thinks out loud,
“Could anyone compose me a song?”
One that becomes me.

Fast around, in total craze.
Tumble driers make an insane sound.
Oh Twisting, turning every part of my brain,
I ride a nightmare merry-go-round
And around, and around.

Strong around my whirlwind soul.
Tumble driers form a cage of distress.
I’m confined in a dispassionate void.
A vacuum world of soundlessness.

You keep me warm for a little while.
You keep my flowers fresh with water.
You keep my eyes on a bird in flight.
Oh music, can I keep you forever?

You keep me safe for a minute more.
You keep my sun from setting too soon.
You keep my world in a melody.
Oh music, can I keep you forever?

I know this girl, her name is Maria.

24.12.2023

Rufus Wainwright & Rachael Price – Cigarettes & Chocolate Milk

Ik heb de laatste tijd veel schitterende live-muziek gevonden van de Canadese singer/songwriter Rufus Wainwright, die beter en beter wordt met de jaren. Hier zingt hij zijn lied Cigarettes & Chocolate Milk samen met zangeres Rachael Price van de band Lake Street Dive, met begeleiding van het kamerensemble yMusic uit New York.

Deze opname was het initiatief van het collectief Stories onder leiding van gitarist Ryan Lerman, die bijzondere akoestische covers maken. Ik kan je aanraden om naar meer opnames van dat collectief te luisteren, die je hier kunt vinden.

Het lied komt van Wainwright’s 2e album Poses uit 2001. “The song addresses decadence and desire, and has been called an “ode to subtle addictions and the way our compulsions rule our lives”.”

 

Cigarettes & Chocolate Milk
Cigarettes and chocolate milk.
These are just a couple of my cravings.
Everything it seems
I like’s a little bit stronger,
a little bit thicker,
a little bit harmful for me.

If I should buy jellybeans.
Have to eat them
all in just one sitting.
Everything it seems
I like’s a little bit sweeter,
a little bit fatter,
a little bit harmful for me.

And then there’s those other things.
Which for several reasons
we won’t mention.
Everything about ’em
is a little bit stranger,
a little bit harder,
a little bit deadly.

It isn’t very smart.
Tends to make one part,
so brokenhearted.

Sitting here remembering me.
Always been a shoe
made for the city.
Go ahead accuse me
of just singing about places,
with scrappy boys faces,
have general run of the town.

Playing with prodigal sons.
Takes a lot of sentimental Valiums.
Can’t expect the world
to be your Raggedy Andy,
while running on empty,
you little old doll with a frown.

You got to keep in the game.
Retaining mystique
while facing forward.
I suggest a reading of
a Lesson in Tightropes,
Or Surfing Your High Hopes,
or Adios, Kansas.

It isn’t very smart.
Tends to make one part,
so brokenhearted.

Still there’s not a show on my back.
Holes or a friendly intervention.
I’m just a little bit heiress,
a little bit Irish,
a little bit Tower of Pisa.
Whenever I see ya.
So please be kind,
if I’m a mess.

Cigarettes and chocolate milk.
Cigarettes and chocolate milk.