Over de Ganzen

Het beeld van de ganzen bovenaan deze blog is tegelijkertijd het logo van mijn werk als coach op het gebied van anders werken. Er wordt me vaak gevraagd waar ze voor staan.

Gedicht
De ganzen kwamen bij me in beeld door het prachtige gedicht van Mary Oliver. (*1)

De wilde ganzen
Je hoeft niet goed te zijn.
Je hoeft niet op je knieën honderd kilometer
door de woestijn te kruipen uit berouw.

Je hoeft alleen maar het zachte dier van je lichaam
lief te laten hebben waar het van houdt.

Vertel me over wanhoop, die van jou,
en ik vertel je de mijne.

Maar intussen draait de wereld door.
Intussen trekken de zon en zachte blaadjesregen 
dwars door het landschap,
over velden en buigende bomen,
bergen en rivieren.

Intussen gaan de wilde ganzen
hoog in de helderblauwe lucht,
weer op huis aan.

Wie je ook bent, hoe eenzaam ook,
de wereld biedt zichzelf aan,
aan jouw verbeeldingskracht.

Roept je zoals de wilde ganzen,
schril en opwindend, keer op keer.
Wijst je jouw plek
in de onvoorwaardelijkheid
van de dingen om je heen.

Kop boven het maaiveld
Voor mij gaat het gedicht over één van de moeilijkste dingen die er is, maar ook één van de meest essentiële: het accepteren van jezelf zoals je bent. Dat je niet perfect hoeft te zijn, zoals je denkt te moeten zijn, maar dat je gewenst bent en dat er een vanzelfsprekende plek voor je is in de wereld, net als voor de ganzen. Zo ontstaat er ruimte voor je passie en bezieling en begint de lange reis om je eigen stem te vinden. Datgene waar je echt goed in bent en wat vanzelf gaat omdat het is wie je bent. Maar het is ook wat je anders maakt dan anderen, wat je onderscheidt. Als je de moed kunt vinden om puur daarop je focus te richten en er voor te gaan staan, dan kun je ermee naar buiten komen en jezelf laten zien aan de wereld.

Zo symboliseren de ganzen in het  logo het lef om naar buiten te komen met je bijzondere gave en om die zichtbaar te maken aan de wereld. Er is veel moed voor nodig om je kop boven het maaiveld uit te steken, om anders te zijn en je te onderscheiden. Het is kwetsbaar omdat het alles is wat je te bieden hebt, namelijk jezelf, en als dat wordt afgewezen blijft er niets van je over. Dan voelt het alsof je op de rand van de afgrond staat, met aan de ene kant de energie van je kracht die door je heen stroomt, maar tegelijkertijd ook de angst voor de diepte, voor het falen. Je zet alles op het spel en hebt alles te verliezen, maar ook alles te winnen. Want stel je voor dat het lukt! Dat je doet wat je bezielt, en dat het een succes wordt.

Sint Maarten
Iemand die hier ook mee worstelde was Sint Maarten (316-397). Toen hij gevraagd werd om bisschop van Tours te worden, vond hij zichzelf niet waardig genoeg, en verstopte hij zich in een hok met ganzen. Maar zoals je weet zijn die heel waakzaam en dus begonnen ze lawaai te maken en werd hij ontdekt.   Zo was er voor hem geen ontkomen meer aan en moest hij wel de moed vinden om zijn rol op zich te nemen.

Door de zogenaamde Sint Maartensganzen hebben de ganzen een directe verbinding met mijn naam, terwijl Sint Maarten ook de schutspatroon is van de stad Utrecht, waar ik geboren ben, leef en werk, en me thuis voel.

Joni Mitchell
Het logo van de ganzen is gebaseerd op een tekening van Joni Mitchell, die gebruikt is voor haar album Ladies of the Canyon uit 1970. Zij is vooral bekend als singer-songwriter, maar is daarnaast ook beeldend kunstenaar.

NOTEN
*1 The Wild Geese is gepubliceerd in Mary Oliver’s bundel Dreamwork (1986). Bij de vertaling heb ik veel hulp gehad van Wilma Wedman en Marco Kunst, die ik daarvoor zeer erkentelijk ben.

Reacties op “Over de Ganzen

  1. Mooi, waar, moeilijk, krachtig, zijn zo maar woorden die in me opkomen als ik dit lees. Bemoedigend dat mensen zoals jij dit niet alleen doen, maar er ook over schrijven. Dat kan anderen net dat steuntje in de rug geven om (nog) meer te veranderen in hun eigen leefstijl. Want dat we moeten veranderen met z’n allen is wel duidelijk, maar stappen zetten dat valt niet altijd mee. Bedankt voor je inspirerende woorden!

  2. heel fijn de achtergrond informatie te lezen over de totstandkoming van het logo, met de Gans, van Anders …..
    (wat ‘n zin zeg, pffft)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*